Výskyt mykotoxinů v mléce a mléčných produktech - Dyková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit literární přehled zaměřený na mikroskopické vláknité houby (mikromycety) a výskyt jejich sekundárních metabolitů, mykotoxinů, v mléce a mléčných výrobcích. První část práce byla zaměřena na obecnou charakteristiku mikromycet, jejich příznivých i negativních účinků, a na popis tří hlavních rodů - Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Další část práce se zabývala výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných výrobcích. Byly popsány cesty kontaminace, nejčastější mykotoxiny v mléce a mléčných výrobcích, především v sýrech, a dále preventivní opatření k jejich eliminaci
Occurrence of mycotoxins in milk and dairy products
Keywords: mikromycety; aflatoxiny; mléko; sýry; zdravotní rizika; micromycetes; aflatoxins; milk; cheese; health risks