Výpočet relativní funkce u dynamické scintigrafie ledvin - vliv časového intervalu použitého pro výpočet. - Hrtáňová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé bakalářské práce je Výpočet relativní funkce u dynamické scintigrafie ledvin a vliv časového intervalu použitého pro výpočet. Hlavním cílem práce je stanovit, zda použití dvou rozdílných časových intervalů pro výpočet relativní funkce ledvin má vliv na výslednou hodnotu funkce. Respektive zda volba odlišného časového intervalu při zpracování studie získané dynamickou scintigrafií ledvin ovlivňuje výsledek. Vyslovená hypotéza předpokládá, že zvolené časové intervaly v rozmezí od 60s do 180s nemají vliv na vypočtenou relativní funkci. Dynamická scintigrafie ledvin umožňující zobrazit funkci ledvin na základě schopnosti očišťovat krev od sledované látky, a posoudit tak případné porušení vylučovací funkce, je významnou metodou vyšetření zejména u dětských pacientů, kteří tvoří velkou část vyšetřovaných. Pro potvrzení hypotézy byl vytvořen referenční soubor dětských pacientů vyšetřených pomocí dynamické scintigrafie ledvin na Oddělení nukleární medicíny nemocnice v Českých Budějovicích. Za pomoci programu pro dynamickou scintigrafii ledvin byla vypočítána relativní funkce ledvin a určen procentuelní podíl jednotlivé ledviny na celkové renální funkci. Pro výpočet bylo použito odlišných časových intervalů na funkční křivce, která vzniká jako graf z vyznačené renální zájmové oblasti a je výsledkem počítačového zpracování nasbíraných dat z provedeného scintigrafického vyšetření. Ze získaných hodnot jsou následně pomocí statistických výpočtů stanoveny testová kritéria a určena platnost nulové hypotézy.
Computation of relative function of kydney at dynamic scintigraphy - influence of time period applied for computation.
Keywords: Nukleární medicína; dynamická scintigrafie ledvin; relativní funkce ledvin; oblast zájmu; nefrografická křivka; časové intervaly; Nuclear medicine; dynamic scintigraphy of kidneys; relative function of kidneys; region of interest; nefrographic curve; time intervals