Rybí společenstvo Turoveckého potoka - Nádvorník, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Monitoring rybích společenstev v pstruhovém revíru Turoveckého potoka probíhal pomocí odlovů elektrickým proudem ve 3 předem vybraných lokalitách, kde má tok přírodní charakter s nepatrnými lidskými zásahy. Odlovy byly provedeny v roce 2009 a 2010 v měsících duben, červen a září. Významné faktory ovlivňující zde druhové složení jsou sádky nad odlovenými lokalitami a pod nimi Turovecký rybník. U odlovených ryb bylo provedeno základní ichtyologické určení. Ze získaných výsledků byla určena druhová abundance, biodiverzita a dominance. Celkem bylo odloveno v těchto 3 lokalitách 22 druhů ryb. Nejčastěji se vyskytujícími druhy byly Salmo trutta m. fario (112 ks), Gobio Gobio (51 ks), ohrožené druhy Lota lota (26 ks), Cottus Gobio (15 ks) a chráněný druh Lampetra planeri (19 ks). Z netypických druhů pro dané lokality to byly Rutilus rutilus (46 ks) a alochtoní druh Pseudorasbora parva (75 ks). Z výsledků vyplývá rozšíření druhové diverzity toku o rybniční a sádkované druhy ryb. Je velmi pravděpodobné, že nové a dokonce invazní druhy ryb působí velmi negativně na původní biotu toku
Fish community Turovecky stream
Keywords: Turovecký potok; elektroodlov; ochrana biodiverzity; druhová variabilita; Turovecky stream; electrofishing; protection of biodiversity; species variability