Sociálně - politická situace v éře prvorepublikového Československa - Holý, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2011)
Sociálně - politická situace v éře prvorepublikového Československa Má bakalářská práce se zabývá sociálně ? politickou situací v období prvorepublikového Československa. Hlavním cílem práce bylo zmapovat sociálně politická opatření v období hospodářské krize 30. let 20. století a současně dílčím cílem bylo zjistit státní intervence v rámci politiky zaměstnanosti v letech 1918 - 1938. Cíl mé práce byl naplněn pomocí kvalitativního šetření z odborných publikací, přičemž při sběru dat byla použita metoda obsahové analýzy dokumentů a sekundárních analýz. V teoretické části jsou popsány zejména sociální problémy rozpadajícího se Rakouska ? Uherska, které měly důležitou a rovněž i přímou souvislost se vznikem Československa. V této kapitole jsem proto popsal zákony, které bylo nutné přijmout při ustavení nové republiky a rovněž zákony sociální (např. založení Ministerstva sociální péče, zákon o osmihodinové pracovní době, zákon o závodních výborech). Současně byla nastíněna i celková hospodářská situace v zemi, která jde ruku v ruce nejen s vývojem politickým, ale i zejména s vývojem sociálním. V další části ?zlatá léta Československa? jsem popsal dosud nejzářivější léta prvorepublikové éry, v této době se naše země nejvíce rozvíjela, nejen po stránce hospodářské, ale zejména po stránce sociální (schvalování nových sociálních zákonů). Během této doby byly uzákoněny velmi důležité sociální zákony, které daly základ budoucímu komplexnímu sociálnímu zabezpečení občanů. Jedná se např. zákon o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří, a tím zavedený prvopočátek invalidních a starobních důchodů, dále vznik životního pojištění, zákon, kterým se zaváděl vznik dovolené nebo ratifikace mezinárodních smluv v oblasti nezaměstnanosti a nemocenského pojištění. V praktické části je uveden popis sociálně ? politických opatření, která měla zlepšit situaci v zemi, zejména v oblasti sociální (např. udržet pracovní místa a tím co nejnižší nezaměstnanost, vytvořit kanceláře pro nezaměstnané nebo zavedení podpory v nezaměstnanosti). Jsou zde nastíněny státní intervence, které se projevovaly ve formě zákonů, nařízení a organizačních opatření. Práce je zakončena diskuzí nad těmito státními zásahy, sociálními zákony či opatřeními, které Československo v tomto meziválečném období provedlo.
SOCIOPOLITICAL SITUATION IN THE FIRST REPUBLIC OF CZECHOSLOVAKIA ERA
Keywords: prvorepublikové Československo; sociální politika; sociální zabezpečení; hospodářská krize; nezaměstnanost; sociálně - politická opatření; First republic of Czechoslovakia; social policy; social security; economic crisis; unemployment; social - political precautions