Interakce a komunikace v organizaci - Matejová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jestli komunikace v organizaci a vztahy mezi pracovníky mají vliv na efektivitu práce ve firmě. V teoretické části bylo přiblíženo, co je to komunikace, její druhy, funkce etc. Další na co bylo poukázáno, jsou interakce a asertivita. V praktické části je popsán způsob výzkumu, který byl prováděn kvantitativní a kvalitativní metodou v pobočce České pošty Písek 1. Dotazníky byly rozdány mezi řadové pracovníky a rozhovory se prováděly s vedoucími pracovníky. Také bylo provedeno pozorování. Ze získaných dat výzkumu byla potvrzena hypotéza. Velmi důležité jsou kvalitní informace, komunikace a dobré vztahy mezi pracovníky. Doporučení, která jsem vytvořila pro firmu, se zaměřují na hodnocení pracovníků, dále na zmiňovanou kvalitu, množství informací a na jejich včasné šíření. Změna strategie a definování cílů, které by zaměstnance celé České pošty, s.p. lépe informovalo o budoucích pracovních změnách. Zaměstnanci by pracovali efektivněji.
Interaction and communication in the organization
Keywords: komunikace; komunikace v organizaci; interakce mezi pracovníky; asertivita; communication; communication in the organization; interaction among employees; assertivity