Fotosyntetická tvorba biomasy jako výukové téma na základní škole - Kovačiková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá fotosyntetickou tvorbou biomasy ve výuce na druhém stupni základních škol z pohledu žáků a učitelů. Cílem práce bylo zjištění znalostí a mylných představ žáků osmých a devátých ročníků základních škol a víceletých gymnázií o fotosyntéze a fotosyntetické tvorbě biomasy a také, jaké jsou postoje učitelů k výuce fotosyntézy. V literární rešerši je zmíněna biomasa, fotosyntetická tvorba biomasy, samotná fotosyntéza a problémy ve výuce fotosyntézy. Dále se literární část zabývá analýzou učebnic přírodopisu od nakladatelství SPN - pedagogické nakladatelství. Těžištěm práce je dotazníkové šetření, které bylo provedeno na čtyřech základních školách a jednom víceletém gymnáziu mezi žáky a učiteli. Výsledky poukazují na znalosti a mylné představy žáků o fotosyntéze a rostlinné biomase.
Photosynthetic production of plant biomass as a topic of basic school education
Keywords: fotosyntéza; rostlinná biomasa; miskoncepce; photosynthesis; plant biomass; misconception