Význam kontroly proočkovanosti u dětí - Chocholová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
V diplomové práci se zabývám problematikou proočkovanosti u dětí. Očkování má v České republice dlouholetou tradici a představuje velmi účinnou ochranu dětí i dospělých nejen před infekčními nemocemi, ale i jejich následky. Dále zabraňuje rozvoji infekčních nemocí. Očkování je jednou z nejúspěšnějších preventivních metod ovlivňující zdraví jedince i celé populace. Očkování má také velký význam pro neočkované jedince. Pokud se v populaci dosáhne vysoké proočkovanosti, přeruší se tím šíření infekce mezi očkovanými a tím se výrazně snižuje riziko přenosu infekce i na neočkované jedince. Očkování tak ochraňuje i ty, kteří nemohou být očkováni z důvodu nemoci, snížení imunity nebo jiného důvodu. V současné době se však objevují názory, které zpochybňují prospěšnost a důležitost povinného očkování. Vyskytuje se stále více odmítačů očkování z důvodu zvýšené dostupnosti internetu a sociálních sítí, kde je zaznamenáván narůstající počet informací v neprospěch očkování. Nejčastějším důvodem odmítnutí očkování je přesvědčení, že některá očkování nejsou nutná. Práce je členěna na dvě hlavní části teoretickou a praktickou. První kapitola teoretické části obsahuje úvod do problematiky očkování. V další části práce se zmiňuji o systému očkování v České republice, jaké je plánování, organizace a kontrola očkování a úloha orgánů ochrany veřejného zdraví Další kapitola je věnována významu a rozdělení očkování a rozdělení druhů očkovacích látek. Práce je dále zaměřena na nemoci, proti kterým se očkuje v rámci povinného očkování. V současnosti se v rámci povinného očkování v České republice očkuje proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, zarděnkám, příušnicím, spalničkám, přenosné dětské obrně, virové hepatitidě B a invazivním onemocněním vyvolaným původcem Haemophilus influenzae typ b. Doporučená jsou zejména očkování proti klíšťové encefalitidě, žloutence typu A, onemocněním způsobeným pneumokoky a invazivním meningokokovým onemocněním. V neposlední řadě jsou v práci zmíněny kontraindikace očkování. Dále se v této části zabývám nežádoucími účinky po očkování. V další kapitole teoretické části se zmiňuji o provádění a řízení kontroly proočkovanosti v České republice. V závěru teoretické části se zabývám problematikou odpůrců očkování a jejich důvody odmítání očkování.
Importance of childhood immunization coverage control
Keywords: Infekční nemoci; Očkování; Kontrola proočkovanosti; infection diseases; immunization; immunization control