Jsme šílení a schopní všeho. Eseje Mirka Vodrážky - Doležalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá dílem Mirka Vodrážky, ve kterém se věnuje feminismu, genderu, osobám disentu a umění. Tato témata jsou nazírána (eko)feministickým a demytologizačním prizmatem, jsou vztahována k současným událostem v České republice, zejména k literatuře a politice. Práce zkoumá, jak se Vodrážka staví k různým ideologickým otázkám, z jaké pozice je nahlíží a jak se odráží v jeho psaní. Otázkou taktéž je, co vůbec ideologie, gender a feminismus znamenají a jak se naše pohledy na ně mohou různit. Zkoumáno bude prostředí Charty 77, účast žen v disentu a zejména jejich reprezentace, kterou Vodrážka reflektuje.
We are Mad and Capable of Everything. Essays of Mirek Vodrážka
Keywords: disent; feminismus; gender; Charta 77; ideologie; mýtus; politika; dissent; feminism; gender; Charta 77; ideology; myth; politics