Zapojení nestátních neziskových organizací do integrovaného záchranného systému - Křížová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Předmětem bakalářské práce je zmapování spolupráce integrovaného záchranného systému na území Jihočeského kraje s nestátními neziskovými organizacemi jako ostatními složkami integrovaného záchranného systému poskytujícími plánovanou pomoc na vyžádání při záchranných a likvidačních pracích. V úvodu práce je popsáno legislativní zakotvení této problematiky a souvisejících pojmů, jsou zde obecně charakterizovány neziskové organizace v České republice a nevládní organizace působící v ochraně obyvatelstva ve státech sousedících s Českou republikou. V další části práce jsou popsány nestátní neziskové organizace zapojené do integrovaného záchranného systému na území Jihočeského kraje, panel nestátních neziskových organizací a jsou definovány dohody o plánované pomoci na vyžádání. Cílem práce bylo zjistit zapojení nestátních neziskových organizací do integrovaného záchranného systému, posoudit a vyhodnotit míru tohoto zapojení. Z dohod uzavřených s dotčenými nestátními neziskovými organizacemi, ze strukturovaných rozhovorů učiněných s jejich zástupci a zároveň z dotazníku směrovaného příslušníkům Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, kteří při výkonu své služby spolupracují s nestátními neziskovými organizacemi byly vyvozeny závěry hodnotící využití nestátních neziskových organizací při záchranných a likvidačních pracích. Přílohu práce pak tvoří metodická pomůcka, která bude sloužit nestátním neziskovým organizacím jako materiál k orientaci v celém systému.
Involvement of NGOs into the Integrated Rescue System
Keywords: integrovaný záchranný systém; ostatní složky integrovaného záchranného systému; nestátní neziskové organizace; dohoda o plánované pomoci na vyžádání; síly a prostředky; Integrated Rescue System; Other components of Integrated Rescue System; NGO; Agreement on the planned assistance on request Forces and resources