Mikro- a minipivovary v České republice - vývoj v letech 2005 - 2013 - Jindrová, Alice (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem bakalářské práce bylo charakterizovat minipivovary a vyhodnotit jejich vývoj v daném období. V úvodu práce je mimo jiné přiblížena historie pivovarnictví, popsána výroba piva a potřebné suroviny pro jeho vaření. Zhodnocení vývoje mikro- a minipivovarů v období 2005 2013 v České republice, jakožto období s největší progresí jejich rozvoje, se zaměřením na oblast Jihočeského kraje, je zpracována podrobněji. Z rešerše vyplynulo, že v roce 2005 bylo aktivních 46 mikro- a minipivovarů. V roce 2013 jich fungovalo téměř 200. Oproti roku 2005 to znamená nárůst o téměř 320 %. Největší nárůst počtu nově vzniklých minipivovarů z hlediska regionů se projevil v kraji Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském. Nejméně minipivovarů vzniklo v kraji Libereckém. V současné době je budování nových mikro- a minipivovarů stále populární a dá se i do budoucna předpokládat v pokračování trendu vývoje těchto podniků.
Craftbreweries in the Czech Republic - development in the years 2005 - 2013
Keywords: pivo; minipivovar; vývoj; Česká republika; beer; minibrewery; development; the Czech Republic