Soužití českého obyvatelstva v pohraničí s německou menšinou a vývoj jejich vzájemných vztahů - Litvanová, Anna (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná práce je pokusem zmapovat vývoj česko ? německých vztahů v pohraničí na Českokrumlovsku. Práce vzchází z teoretických východisek, které se zabývají historickým vývojem soužití Čechů a Němců od 13.století až po současnost. Mezi posuzovaná východiska patří historie vztahů obou národu žijících v pohraničí, zejména události, které jsou spojeny se společným soužitím, světovými válkami a událostmi těsně po druhé světové válce. Práce sleduje vývoj demografické skladby obyvatelstva a vývoj vztahů příslušníků obou národů. Praktická část sleduje současnou sociodemografickou strukturu obyvatelstva v pohraničí, současné postoje a názory, rodinné vazby, vztahy obou národů, frekvencí a důvody návštěv na obou stranách hranic. Cílem práce je poznat postoje českého obyvatelstva k historickým skutečnostem, které ovlivnily současné vztahy.
Coexistence of the Czech population the frontier with the German minority and development of their relations
Keywords: historický vývoj v českém pohraničí; česko-německé vztahy; světová válka; odsun; historie soužití Čechů a Němců; německá menšina; národnostní menšina; historical development in the Czech Border; Czech ? German relations; world war; transfer; history common life Czech and German; German minority; national minority