Využití marketingového mixu v cestovním ruchu pro oblast Českokrumlovsko - Gutwirthová, Renata (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení marketingového mixu v cestovním ruchu pro oblast Českokrumlovsko. Pro tuto práci jsem si vybrala již zmiňovanou oblast z důvodu, že jsem rodačkou z Českého Krumlova. Bylo potřeba zjistit, jak je důležité využití marketingového mixu pro zlepšení kvality a množství nabízených služeb, získání inspiračních podnětů k jejich možnému zlepšení a navrhnout určitá doplnění marketingových nástrojů.Podkladem pro zpracování teoretické části tohoto tématu se stala odborná literatura. Jsou zde popsány 4P tzv. čtyři nástroje marketingového mixu, které tvoří produkt, cena, místo (distribuce) a propagace. Služby jsou zvláštní sektor díky svým vlastnostem jako je nehmotnost, nemožnost poskytování vzorků a vysoká citlivost na lidský faktor. Služby jsou velice snadno zranitelné. Region Českokrumlovsko patří mezi rozhodující regiony cestovního ruchu v Česku. V analytické části je vymezena pestrá produktová skupina, kterou region nabízí. Součástí této části je návrh na vytvoření pobytových balíčků na téma ‚qPřírodní krásy Českokrumlovska'' a ‚qArchitektonické skvosty Českokrumlovska''. Základ balíčku tvoří ubytování a stravování. Pobytové balíčky jsou určeny pro široký segment zákazníků a jsou koncipovány tak, aby nabízené služby mohly být využívány celoročně.
Use of marketing mix in tourism for the region Český Krumlov
Keywords: Marketingový mix; marketingový výzkum; segmentace trhu; 4 P; produkt; cena; distribuce; propagace; služby; cestovní ruch; reklama; podpora prodeje; public relations; direct marketing; propagační mix; propagační prostředky.; Marketing mix; product; price; distribution; promotion; tourism; public relations; advertising; direct marketing; promotion mix; packages.