Ekonomické a společenské aspekty kasín a hracích automatů v příhraničí - Gregorová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce na téma Ekonomické a společenské aspekty kasin a hracích automatů v příhraničí bylo navrhnout ekonomicky a společensky prospěšnou politiku vůči hernám a kasinům na území města Cheb. Práce je rozdělena do několika částí. V první části se zabývám zkušenostmi s ekonomickými a společenskými aspekty kasin a hracích automatů. Ve vlastní práci je popsána situace kasin, hracích automatů a heren ve městě Cheb. V rámci ekonomických faktorů hazardu ve městě byla provedena komparace příjmů a výdajů, pozorování zaměřené na oblast cestovního ruchu, výpočet lokálního multiplikátoru a dokazování závislosti nezaměstnanosti na počtu hracích automatů. V části o sociálních činitelích jsou charakterizovány jednotlivé sociálně-patologické jevy. V závěru práce byla navržena ekonomicky a společensky prospěšná politika v oblasti hazardu na území města Cheb.
Ekonomic and social aspects of casinos and slot machines in border area
Keywords: kasino; hrací automaty; herny; sociálně-patologické jevy; patologické hráčství; odvody z výherních hracích automatů a loterií; cestovní ruch; multiplikační efekt; nezaměstnanost; casino; slot machines; casino rooms; social-pathological phenomena; patho-logical gambling; payments from gambling and lotteries; tourism; multiplier effect; un-employment