Vliv politických ideologií na uměleckou tvorbu v Rusku v letech 1900-1930 - Váchová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá vlivem politických ideologií na uměleckou tvorbu v Rusku v letech 1900-1930. Ruská avantgarda vznikla na pozadí zásadních historických událostí, které provázely významné politické změny. Cílem práce je vysvětlit a popsat, jakým způsobem byla ovlivněna ruská umělecká scéna z hlediska výtvarného umění. Práce je rozdělena do tří témat. První část nastiňuje historický vývoj, který zásadně ovlivnil kulturní společnost v prvních třech dekádách 20. století. Druhá část je zaměřena na ruskou avantgardu, ve které jsou popsány důležité umělecké směry spolu s několika čelními představiteli. Poslední kapitola sleduje vlivy politických ideologií na výtvarné umění v kontextu těchto historických souvislostí.
The Influence of Political Ideologies on Art in Russia between 1900-1930
Keywords: ruská avantgarda; Rusko; politické ideologie; russian avant-garde; Russia; political ideologies