Otázka potřebnosti thanatopedagogiky - Šímová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou potřebnosti thanatopedagogiky. Cílem práce je vytvořit spekulativní specifikaci možného nového vědního oboru, vymezení předmětu, jeho studia a jeho náplně. Práce je pojata jako vzájemné propojení mezi pedagogikou a thanatologií a obsahuje pouze teoretickou část. První kapitola je věnována thanatologii tedy nauce o umírání a smrti. Obsahuje obecné informace o této vědní disciplíně a zároveň se zabývá smyslem thanatologie pro člověka. Následující část pojednává o pedagogice a zároveň se zabývá vzájemnou provázaností pedagogiky s thanatologií. Z toho vyplývá teoretický základ pro nově vznikající vědní disciplínu thanatopedagogiku.
The Question of Need of Thanatopedagogy
Keywords: thanatopedagogika; umírání; smrt; thanatologie; pedagogika; hospic; eutanazie; kategorie života; edukace; Thanatopedagogy; the dying process; death; thanatology; pedagogy; hospice; euthanasia; stage of life