Projekt revitalizace kulturní památky v cestovním ruchu - Kubešová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
První část diplomové práce byla zaměřena na teoretická východiska. Zpracována byla literární rešerše, která se zaměřuje na projektové řízení, objasňuje postavení kulturního cestovního ruchu a programů regionálního rozvoje.V druhé části práce byla provedena analýza okolních kulturních památek, možných konkurenčních a spolupracujících podniků. Na situační analýzu navazuje terénní šetření, které bylo provedeno ve dvou částech. Řízené rozhovory pomohly získat informace o průběhu obnovy na jiných památkách a názor představenstva a obyvatel přilehlé obce, kteří budou obnovou památky nejvíce ovlivněni. Dotazníkové šetření pak přineslo informace od samotných účastníků cestovního ruchu, kteří služeb kulturních památek využívají. Zjištěné informace byly zdrojem informací, které byly dále využity pro návrh využití zkoumané památky a zpracování projektu její obnovy. Hlavním záměrem vlastního projektu je realizovat objekt zámku Bezděkov za účely provozování kulturních aktivit, pro podporu cestovního ruchu a podnikání v oblasti. Cílem projektu je obnovení životaschopnosti a udržitelnosti využití objektu. Projekt byl řešen jak v rovině organizační tak v rovině finanční.
Revitalization project of cultural monument in tourism
Keywords: Cestovní ruch; rozvoj cestovního ruchu; projekt; kulturní památka.; Tourism; development of tourism; project; cultural monument.