Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež a jejich smysl a význam pohledem jejich pracovníků - Sitterová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem pracovníků nízkoprahových zařízení pro děti a mládež je motivovat uživatele pomocí různých forem a metod práce ke změně jejich postojů k životním otázkám. Snaží se zlepšit životní situaci uživatelů a přispívat tak ke zlepšení kvality jejich života. To je velmi složité. Bakalářská práce se zaměřuje na zařízení jako taková, uživatele služeb, sociální pracovníky, pracovníky v sociálních službách a na jejich subjektivní pohled potřebnosti těchto zařízení jak pro ně, tak i pro uživatele služby. Teoretická část je zaměřena na základní informace o nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež a o jejich fungování. Praktická část se zaměřuje na subjektivní vnímání smyslu a významu pracovníky pracujících v těchto zařízeních. Ke zjištění této informace byl použit kvalitativní výzkum s metodou polostrukturovaného rozhovoru. Data, která byla získána pomocí audiozáznamu, byla přepsána do textové podoby a následně vyhodnocována.
Low-threshold facility for children and youth and their meaning and significance gaze of their workers
Keywords: nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; uživatel služby; sociální služba; sociální pracovník; pracovník v sociálních službách; low-threshold facilities for children and youth; a service user; a social service; a social worker; a worker in social services