Vytvoření a ověření hudebního tělovýchovného programu pro mentálně postižené.\\ - Hladíková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2006)
Ve své diplomové práci se zabývám problematikou lidí s mentálním postižením v ústavu sociální péče, vytvořením a zařazením hudebního tělovýchovného programu do týdenního režimu po dobu pěti měsíců pro smíšenou desetičlennou skupinu dospělých osob s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Vliv programu byl konfrontován s desetičlennou kontrolní skupinou, ve které byli jedinci s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Anamnestické údaje mi byly poskytnuty ústavem sociální péče, provedla jsem somatoskopická měření, pozorováním a rozhovory jsem získala ukazatele sociálního učení, pomocí standardizovaných motorických testů jsem provedla otestování. Výsledky jsou statisticky významné a program měl na jedince pozitivní vliv. Vytvořený intervenční program se může stát inspirací a vodítkem pro pracující s mentálně postiženými v oblasti rozvoje zdraví (po stránce sociální i kondiční).\\
Creation and check musical gym instructor programme for mentally affected.\\
Keywords: Mentální postižení; socializace; výchova a vzdělávání; hudba a pohyb; rytmus; psychomotorika .\\; Mental handicap; socialization; enlightenment; music and exercise; rhythm; psychomotoric.\\