Zdravotní gramotnost rodičů a sester v primární péči týkající se očkování dětí - Velemínský, Miloš; Lepšová, Adéla (Solen, s.r.o., 2020)
Autoři hodnotili zdravotní gramotnost sester a rodičů v oblasti očkování dětí. Zjistili, že zdravotní gramotnost sester pracujících v primární péči v zařízeních pro děti a dorost je na vysoké úrovni - 93 %. Zdravotní gramotnost rodičů je však nízká - pouze 52 % rodičů má znalosti o očkování. Do skupiny tzv. "odpůrců" lze zařadit 18 % rodičů. Je proto nutné zvýšit kvalitu i kvantitu edukace pro rodiče. Z výsledků vyplývá významná úloha lékařů a dětských sester při podpoře individuální i kolektivní imunity.
Parents' and nurses' health literacy in primary healthcare regarding children vaccination
Keywords: děti; kolektivní imunita; očkování; zdravotní gramotnost; zdravotnický personál; children; collective immunity; health literacy; health staff; vaccination