Možnosti prevence a podpory správného řečového vývoje dětí se zrakovým postižením v předškolním věku - Kolešová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na děti předškolního věku, které mají zrakové postižení souběžně s řečovými vadami. Hlavním cílem bakalářské práce je zpracování aktuálního poznání vymezeného problému a následné vypracování vzdělávacího obsahu předmětu speciálně pedagogické péče. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, kterými jsou teoretická a praktická část. Teoretická část se věnuje osobám se zrakovým postižením, klasifikaci zrakového postižení a vadám, které vedou ke vzniku zrakového postižení u dětí. Zabývá se specifiky vývoje u dětí se zrakovým postižením a následně se více zaměřuje na řeč a její vývoj. V neposlední řadě se zaměřuje na logopedickou intervenci a vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Praktická část bakalářské práce byla vypracována na základě pozorování a polostrukturovaného rozhovoru. Na tomto podkladě vznikl vzdělávací obsah speciálně pedagogické péče (návrh školního vzdělávacího programu) s názvem "Logopedická péče u dětí se zrakovým postižením". Součástí empirické části je také "Návrh aktivit pro realizaci vzdělávacího obsahu předmětu speciálně pedagogické péče: Logopedická péče", který mohou využít studenti, učitelé MŠ, ale i rodiče dětí se zrakovým postižením.
Possibilities of prevention and support of the right speech development of children with visual impairment in preschool age
Keywords: zrakové postižení; logopedická intervence; řečové vady; Návrh aktivit; visual impairment; speech therapy intervention; speech defect; Proposal of activities