Analýza spokojenosti zákazníků se službami vybraného restauračního zařízení - Holá, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo zjištění míry spokojenosti zákazníků se službami poskytovanými ve vybraném restauračním podniku. V první části bakalářské práce byly definovány základní pojmy z oblasti služeb, marketingu a marketingového výzkumu. V praktické části byla popsána vybraná restaurace. Analýza spokojenosti byla provedena pomocí dotazníkového šetření. Zjištěné informace byly zpracovány do grafů. Následně bylo navrhnuto několik možných zlepšení.
The analysis of customer's service satisfaction of chosen restaurant institution
Keywords: Služby; marketing; spokojenost zákazníků; dotazníkové šetření; zlepšení.; Services; marketing; customer's satisfaction; questionnaire survey; improvement.