Řízení zásob a logistických procesů ve vybraném podniku - Märcová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou procesů souvisejících se zásobami a logistikou, proto je v ní zahrnut popis řízení zásob a logistiky a vysvětlení pojmů jako jsou logistika a logistické procesy, zásoby, nákup a prodej. Práce také zahrnuje evidenci, vykazování a oceňování zásob a zabývá se logistickými sítěmi. S ohledem na analýzu současného stavu řízení zásob ve společnosti Jihočeská zelenina trade s.r.o. jsou představeny možnosti optimalizace logistických procesů. Optimalizace je zaměřena na náklady jednotlivých distribučních linek, jejich počet a poté na jejich možné sloučení. Dále bylo zpracováno srovnání nižších nákladů na skladování s náklady na častější distribuci. Kromě toho byla vypočítána hypotéza celkových nákladů i v situaci, kdy by náklady na dopravu byly vyšší a nákupní cena zásob nižší. Následuje srovnání s aktuální situací a zjištění, který model je pro společnost efektivnější. Všechna potřebná data jsou získávána prostřednictvím rozhovorů se zaměstnanci a z účetních dokumentů.
Inventory and logistics management in a selected company
Keywords: distribuční linky; logistická síť; optimalizace logistického procesu; řízení zásob; distribution lines; logistics network; optimization of logistics process; inventory management