Životní styl u pacientů s jaterní cirhozou - Vavřinová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Abstrakt: Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do čtyř částí. První pojednává o anatomii, fyziologii jater. Ve druhé části je popsána jaterní cirhóza, její definice, etiologie, morfologická klasifikace i prognóza s komplikacemi a léčbou. Třetí část je zaměřena na zdraví, životní styl, determinanty ovlivňující zdraví, důležitost podpory a prevence spojenou s výchovou ke zdraví. Čtvrtá část poukazuje na alkohol a jeho škodlivost, na alkoholové závislosti, na dopady užívání alkoholu v Evropě a nezapomíná zmínit potraviny, které podporují činnost jater. Onemocnění jaterní cirhózou daného jedince limituje, znevýhodňuje a omezuje v mnoha oblastech života. Zasahuje do fyzické, psychické a sociální složky života. Míra a intenzita ovlivnění způsobu života je závislá na různých faktorech a okolnostech, což je blíže popsáno v praktické části. Cílem bakalářské práce je pomocí kvalitativních nástrojů, zjistit v jakých aspektech života došlo ke změnám u pacientů s jaterní cirhózou. V této části jsou interpretovány výsledky zpracování, které mapují problematiku životního stylu formou osobních výpovědí osob s jaterní cirhózou v co možné nejširší komplexnosti. Výzkumná část byla zpracována metodou dotazování, technikou hloubkového polořízeného rozhovoru s narativními prvky, doplněna pokládáním doplňujících otázek s nutností analýzy osobních dat. Z velmi různých úhlů pohledu jsou zde popsáni činitelé, kteří se podílejí na vzniku jaterní cirhózy, kdy bylo zjištěno, že je to převážně nadužíváním alkoholu a infikováním Hepatitidou C např. i u drogově závislých. V tomto smyslu je zdravý životní styl velmi aktuální z důvodu nebezpečí závislosti na alkoholu již u dětí a mladistvých. Tato práce by měla vést k zamyšlení užívání alkoholu a drog a na její negativní dopady v budoucnu.
Lifestyl at patients with liver cirhosis
Keywords: játra; jaterní cirhóza; komplikace; alkohol; drogy; životní styl; prevence; výchova ke zdraví; the liver; liver cirrhosis; complications; alcohol; drugs; lifestyle; prevention; health education