Vnímání umírání a smrti - Rožnovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce popisuje vnímání umírání a smrti v rodině Werichových, která byla klientem Domácího hospice Tabita. Je provázena rozhovorem s panem Werichem, který pečoval o svoji umírající manželku. Fakta získaná z rozhovoru jsou doložena odbornou literaturou a mým zúčastněným pozorováním. Toto pozorování jsem prováděla jako zaměstnanec Domácího hospice Tabita. Práce dokládá, co mají rodiny umírajících společné, ale také jaká jsou specifika jednotlivých případů. Také však to, že i když je Domácí hospic Tabita založen na křesťanských základech, může velmi dobře a profesionálně spolupracovat s rodinami, jejichž členové nejsou zastánaci křesťanské víry.
The perception of dying and death
Keywords: umírání; smrt; domácí hospic; paliativní péče; utrpení; bolest; fáze umírání podle Kübler-Rossové; důstojnost; dying; death; home hospice; palliative care; suffering; pain; dying phase by Kübler-Ross; dignity