Kvalita života dětí s alergií na Českokrumlovsku - Lojdová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce pojednává o možném vlivu alergií na život dětí ve vybraných oblastech kvality života. Konkrétně se týká pubescentů ve věku 12 - 15 let žijících v Českém Krumlově a okolí. Teoretická část se zabývá původem a problematikou alergických onemocnění,vymezením pojmu pubescence a kvality života. Praktická část je zaměřená na výzkum kvality života alergických dětí v oblastech důležitosti, zdraví a diurnálních rytmů. Pro výzkum byly použity dotazníky vytvořené v rámci projektu GAJU ?Psychosociální a somatické ukazatele v komparaci k cirkadiánnímu rytmu? za účelem zjištění kvality života u dětí a mládeže. Metody výzkumu tvoří výběr otázek ze dvou standardizovaných dotazníků. Otázky sociální oblasti pochází z dotazníku kvality života Cummins (1997), ComQoL ? S5. Otázky týkající se cirkadiánních rytmů jsou vybrány z dotazníku cirkadiánní typologie, CIT (Harada, Krejčí,2010). Výsledky praktické části práce jsou také porovnávány s výsledky kvalifikačních prací kolegů z PF JČU Vašinové, Librové, Bláhové a Křesťana (2012), zaměřených rovněž na zkoumání kvality života.
The quality of life of children with allergy in Český Krumlov
Keywords: kvalita života; alergie; pubescence; Českokrumlovsko; quality of life; allergy; pubescence; the region of Cesky Krumlov