Vliv četnosti krmení na růst telat v období mléčné výživy - Tomanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Zajištění správné výživy mláďat skotu je základním předpokladem pro jejich růst a vývin v průběhu odchovu i následné užitkovosti včetně zachování zdraví zvířat. Pozornost je zaslouženě věnována především mlezivové výživě, ale i výživě mléčné. Zde jsou však velké rezervy, protože ošetřovatelé, jejich pracovní návyky a zažité postupy jsou nejrizikovějšími faktory, které rozhodují o úspěchu odchovu. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv frekvence krmení telat na intenzitu růstu v průběhu mléčné výživy. Sledování telat proběhlo od května 2013 do února roku 2014. Do sledování bylo náhodně vybráno celkem 60 telat - jaloviček českého strakatého skotu. Jalovičky byly rozděleny na dvě skupiny (2x30 kusů): jedna skupina byla krmena 2 krát a druhá 3 krát denně shodným množstvím mléka. U jednotlivých zvířat byla zaznamenána živá hmotnost při narození, hmotnost na začátku a na konci mléčného období a dopočítány průměrné denní přírůstky.
Effect of feeding frequency on the growth of calves in the dairy nutrition
Keywords: skot; telata; počet krmení za den; mléčná výživa; cattle; calves; feeding frequency; milk nutrition