Subkultura gothic jako trend mládeže a způsob trávení volného času - Ottaviani, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá subkulturou gothic jako trendu mládeže a způsobu trávení volného času. Teoretická část vymezuje základní pojmy a charakterizuje některé další činitele vztahující se k problematice subkultur mládeže. Blíže popisuje subkulturu gothic, její základní principy, rizika a jevy s ní spojované. Dále vliv gothické subkultury na životní styl a způsob trávení volného času mládeže jako příslušníků této subkultury. Zaměřuje se na období mládeže a na význam pedagoga jako důležitou osobu při výchovném ovlivňování volného času dospívajícího jedince. Praktická část obsahuje ilustrační polostrukturovaný rozhovor s jedním členem gothické subkultury s prvky kvalitativního způsobu vyhodnocení. Rozhovor popisuje další charakteristické znaky s pochopením souvislostí se životním stylem a způsobem trávení volného času příslušníků gothické subkultury.
Gothic subculture as a youth trend and the way leisure time is spent
Keywords: subkultura gothic; subkultury mládeže; mládež; identita; hodnotový systém; vrstevnické skupiny; volný čas; životní styl; subculture gothic; subcultures of the young; youth; identity; value system; peer groups; leisure time; lifestyle