VYUŽITÍ VOLNÉHO ČASU SENIORŮ VE VLASTNÍ DOMÁCNOSTI JAKO PŘIROZENÉM SOCIÁLNÍM PROSTŘEDÍ - Kožíšková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou a možnostmi využití volného času seniorů v přirozeném sociálním prostředí. Práce mimo jiné popisuje determinanty, které pozitivně nebo negativně působí na aktivní využití volného času seniorů ve své stávající nebo uměle vytvořené domácnosti v institučním zařízení. Poukazuje na obtíže, které seniora ve vlastní domácnosti mohou limitovat a nabízí některá východiska, jak tyto obtíže řešit. Porovnává rozdíly mezi volnočasovými aktivitami seniorů ve městě a na venkově. Poukazuje na programy a náměty zaměřené na zvyšování duševní kondice seniorů, které mohou působit při přípravě na stáří, aby toto životní období bylo smysluplně naplněno. Upozorňuje na některé faktory, které by mohly mít vliv na kvalitu života českých seniorů. Praktická část charakterizuje subjektivní pohled seniorů na život ve vlastní domácnosti, eventuálně na uměle vytvořené prostředí v instituci domova pro seniory.
Leisure activities of seniors in their own home as a natural social environment
Keywords: Kvalita života; stáří; senioři; zdraví; sociální a zdravotní péče; soběstačnost; aktivita; volný čas; rodina; domácnost.; Quality of life; seniors; health; social and health care; self-sufficiency activity; free time; family; household.