Výuka předmětu kreslení na učitelském ústavu v Českých Budějovicích - Čížková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná kvalifikační studie je věnována doposud nepříliš komplexně zpracovanému tématu postulace předmětu kreslení ve vzdělávání pedagogů, konkrétně jeho aplikace na Učitelském ústavu v Českých Budějovicích. Ten je z hlediska vývoje předmětu výjimečný zejména působením celorepublikově uznávaných osobností pozdější výtvarné výchovy (E. Pitter, J. Bartuška). Cílem teoretické části práce je alespoň částečně zmapovat genezi vzdělávání pedagogů v předmětu kreslení v jihočeském regionu a pokusit se přiblížit jeho proměny. Část praktická pak zjištěné informace sumarizuje a transformuje do podoby reprezentativního výstavního panelu s akcentem na jeho praktickou využitelnost v terciární sféře vzdělávání.
The tuition of drawing on The Pedagogical Institute in České Budějovice
Keywords: učitelský ústav; kreslení; výtvarná výchova; pedagog/kantor; pedagogical institute; drawing; art; teacher