Rozvoj prosociálního chování v mateřské škole - Hlavová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je poukázat na možnosti mateřské školy při formování prosociálních postojů a chování u dětí předškolního věku a pokusit se ověřit účinnost jiné časové formy působení na děti než denní. Teoretická část se zabývá socializací dítěte v prostředí mateřské školy s akcentem na sociální učení a vztahy mezi vrstevníky a upozorňuje na význam empatie pro budování sociálních vztahů ve třídě MŠ. V praktické části je realizován dlouhodobý projekt na půl roku, ve kterém byly jedenkrát týdně děti vyučovány prosociálnímu chování pomocí dramatických her a prací s příběhy. V závěru je vyhodnocena účinnost projektu.
The development of prosaically behavior at kindergarten
Keywords: empatie; socializace dítěte; sociální učení; prosociální chování; empathy; children socialisation; social behaviour; social learning