Dědičnost zbarvení u králíků - Hozdová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na praktické ověření zákonů dědičnosti zbarvení srsti u kříženců králíků plemen Kalifornský černý a Vídeňský modrý. Z těchto plemen, ze kterých první má bílé zbarvení s černými znaky na uších, nosní masce, nohách a pírku a druhé je plášťově modré se v dalších generacích vyskytovali i jedinci zbarvením neodpovídajícím ani jednomu z rodičů a byli plášťově černí. Tento jev byl dle analýzy genotypů obou plemen předpokládaný a dalším křížením potomků F1 generace se znovu začali vyštěpovat jedinci stejného zbarvení, jako byla původní dvě čistokrevná plemena. Bylo provedeno opakované křížení rodičovských plemen a dále i křížení jedinců F1 a F2 generace v různých kombinacích. Na základě genotypů rodičů bylo předpovídáno zbarvení jedinců všech typů vrhů a následně byly tyto poměry ověřovány i matematickou metodou nazývanou "Chí kvadrát test". Všechny tyto poměry byly souhlasné s předpoklady a cíl práce byl tedy ověřen.
Inheritance of coloration in rabbits
Keywords: fenotyp; genotyp; křížení králíků; působení genů na zbarvení srsti králíků; phenotype; genotype; rabbit crossing; the action of genes on the coloring of rabbit fur