Komparace školních vzdělávacích programů ve vybraných střediscích volného času v Plzeňském kraji - Srpová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zaměřuje na školní vzdělávací programy středisek volného času pro děti a mládež v Plzni a v Blovicích. Teoretická část vymezuje pojmy školní vzdělávací program, zájmové vzdělávání nebo střediska volného času. Začátek teoretické části je věnován legislativě zájmového vzdělávání ve školském systému, formám zájmového vzdělávání a následně se práce zabývá postupem tvorby školních vzdělávacích programů, jejich obsahem a strukturou. Ve výzkumné části jsou charakterizována vybraná střediska volného času, ve kterých probíhal výzkum, je zde vymezen předmět výzkumu, výzkumná otázka a představeny metody výzkumu. Další část práce analyzuje a porovnává školní vzdělávací programy vybraných zařízení, která se zabývají zájmovým vzděláváním dětí a mládeže. Cílem výzkumné části je porovnat informace uvedené ve školním vzdělávacím programu a posoudit míru a kvalitu zjištěných údajů. V závěru práce jsou uvedeny výsledky výzkumu a závěrečné shrnutí.
Comparison of school educational programs in selected institutions which organize free time activities in Pilsner region
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; volný čas dětí a mládeže; zájmové vzdělávání; dům dětí a mládeže; školní vzdělávací programy; obsah školního vzdělávacího programu; rozhovory; Salesiánské středisko mládeže- Dům dětí a mládeže v Plzni; free time; free time activities leisure chidren and youth; leisure education; children and youth centre; school educational programs; content of school educational programs; dialogues; Salesian youth centre - children and youth centre Pilsen