Vstup do uzavřených prostor a objektů při zásazích jednotek HZS ČR - Winogrodzki, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná diplomová práce se zabývá rozborem problematiky vstupu zasahujících jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky do uzavřených prostor a objektů. Teoretická část práce je ve svém úvodu zaměřena na problematiku integrovaného záchranného systému, vymezuje jeho součinnostní složky spolupracující při zásazích s nutností vstupu do uzavřených prostor a specifikuje právní legislativu vztahující se cíleně především na tento typ událostí. Uvádí způsoby vstupu do uzavřených prostor podle možných přístupových cest, vstupních otvorů do objektů a jejich technického zabezpečení v návaznosti na nebezpečí z prodlení a záchranu osob. Hlavní část práce v oblasti teoretické je zaměřena na výčet hasičské techniky, technických a věcných prostředků (páčících nástrojů, hydraulického vyprošťovacího zařízení, žebříků, lezeckých prostředků, výškové techniky), používaných k nouzovému vstupu do uzavřených prostor u Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, územního odboru Karviná. V závěru teoretické části jsou pak v základních rysech představeny nejdůležitější aspekty taktiky jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky při zásazích, kdy jsou jednotky požární ochrany nuceny nouzově otevírat uzavřené překážky vstupu a za účelem řešení technických pomocí, požárů, nebo záchrany osob vstupovat do uzavřených prostor a objektů. Jelikož se Policie České republiky, jako součinnostní složka integrovaného záchranného systému ve většině případů rovněž účastní zásahů jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky, představil jsem zde v návaznosti na taktiku zásahu jednotek požární ochrany, velice zajímavé metodické postupy při vstupu do uzavřených prostor používané zásahovými policejními jednotkami. V praktické části práce jsou rozpracovány postupy a způsoby nouzového vstupování zasahujících jednotek do uzavřených prostor a objektů při využití stávajících metodik a technických prostředků. K prezentaci uvedených metod vstupu a zdolávání uzavřených překážek jsem použil zkušeností nabytých za dobu mé služební praxe u výjezdové hasičské jednotky. Po detailním rozpracování jednotlivých metodik následuje jejich zhodnocení vzhledem k samotnému provedení a možným rizikům, nebo komplikacím při provádění těchto specifických zásahů. Veškeré uvedené metodiky a způsoby otevírání uzavřených prostor jsou pro názornost představeny na fotografických přílohách. Následně je zpracován tabulkový přehled událostí za období let 2007 - 2012 u Hasičského záchranného sboru, územního odboru Karviná, kde jsem služebně zařazen. Tento statistický přehled je zaměřen na zdokumentování četnosti zásahů se vstupem do uzavřených prostor, včetně celkové sumarizace událostí v Moravskoslezském kraji za loňský rok 2012. Dále byla provedena analýza prostředků u Hasičského záchranného sboru v územním odboru Karviná, určených, nebo použitelných k otevření a vstupu zasahující jednotky do uzavřených prostor. Účelem této analýzy bylo zjištění dostatečné vybavenosti jednotek prostředky k efektivnímu provádění těchto zásahů. Na základě získaných výsledků pak byla navržena optimalizace vybavení tak, aby byla zajištěna všestranná připravenost na tento typ zásahů. V závěru praktické části je zpracován návrh dosud nepoužívaného typu otvírače plastových bytových oken a také několika doplňkových přípravků k otevírání dveří, včetně ověření jejich funkčnosti a využití v praxi. Zjednodušená technická dokumentace a návod k použití nástroje jsou uvedeny v přílohách.
Entry into confident spaces and objects in the intervention of Fire Rescue Units of the Czech Republic
Keywords: zásahy jednotek HZS ČR; technické a věcné prostředky PO; vstup do uzavřených prostor; metodika vnikání do objektů; action of Fire Rescue Service force; technical and material facilities of fire protection; entrance to the closed areas; procedure of entering to the objects