Osvojení jako jedno z možných řešení neplodnosti a etické aspekty vzniku nové rodiny - Veselá, Marta (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá pohledem na osvojení jako na jednu z možností řešení při diagnostikované neplodnosti. Popisuje některé z léčebných metod neplodnosti spolu s etickými aspekty, které se k této revoluční léčbě váží. Od medicíny se však může přejít k sociální práci a k osvojení jako k další možnosti, jak se stát rodičem. Stručně nastiňuje osvojení z historického pohledu až do dnešní doby, kdy se osvojením zabývají státní i nestátní organizace. Realizace procesu osvojení není jednoduchým procesem, proto jsou zde osvětleny všechny části zprostředkování osvojení zakončené sociální prací zodpovědných pracovníků v právním uspořádání České republiky. Nezrušitelným typem osvojení zcela zanikají rozdíly mezi vlastní a náhradní rodinou. Závěr práce je věnovaný etické reflexi vzniku nové rodiny z pozice rodiny jako instituce, ale i z pohledu manželů, rodičů a jejich dětí.
Appropriation as one possible solution to infertility and the ethical aspects of the rise a new family
Keywords: neplodnost; osvojení; nová rodina; etická reflexe; Infertility; Adoption; New Family; Ethical Reflection