Kvalita ošetřovatelské péče na Ortopedickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. - Stýblová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku kvality ošetřovatelské péče na Ortopedickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. Na základě výzkumného šetření byla pomocí indikátorů kvality vyhodnocena kvalita ošetřovatelské péče na jednotlivých stanicích ortopedického oddělení. Dodržování zásad hygienického režimu na operačních sálech bylo prověřeno auditem ošetřovatelské péče. Úroveň znalostí ošetřovatelského personálu o pacienta s epidurálním katétrem byla hodnocena na základě auditu. Audit navazoval na vytvořený standard ''Ošetřovatelská péče o nemocného s epidurálním katétrem. Hodnocení znalostí sester o specifikách ošetřovatelské péče o ortopedického pacienta proběhlo formou testu. Pro ověření optimálního počtu ošetřovatelského personálu na standardních ošetřovacích jednotkách bylo použito doporučení ČAS. Spokojenost ambulantních a hospitalizovaných pacientů byla prověřena anketou spokojenosti. Spokojenost sester s pracovními podmínkami byla hodnocena pomocí dotazníků. Na základě výsledků výzkumného šetření byly všechny cíle splněny a hypotézy byly potvrzeny. Na Ortopedickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. je poskytována kvalitní ošetřovatelská péče. Kvalita ošetřovatelské péče musí být prověřována zejména proto, aby mohla být zlepšována. Na kvalitu ošetřovatelské péče můžeme nahlížet z pohledu zdravotnického personálu, tím, že vyhodnocujeme efektivitu léčebné a ošetřovatelské péče.
Quality of nursing care at the Orthopedic department of hospital České Budějovice company.
Keywords: Indikátory kvality; kvalita; ortopedické oddělení; ošetřovatelská péče; sestra; spokojenost; Indicator quality; quality; orthopaedic department; nursing care; nurse; satisfaction