Vznik a vývoj JZD na území obcí Hošťálkovice a Lhotka (vývoj v letech 1945-1992) - Borowiecka, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem předkládané diplomové práce je vznik a vývoj JZD Lhotka a JZD Hošťálkovice v letech 1945-1992. Obě družstva se nacházela v blízkosti průmyslového města Ostravy, což jistě ovlivňovalo jejich existenci. V rámci úvodní kapitoly autorka popisuje také historii Lhotky a Hošťálkovic do roku 1945. Každá kapitola obsahuje teoretickou část, jež v krátkosti přibližuje vybrané významné události, které měly vliv na vývoj JZD. Na rozdíl od jiných kvalifikačních prací, které se zabývají tématem jednotných zemědělských družstev, se tato diplomová práce nevěnuje boji proti kulakům. Naopak se snaží pohlížet na celou problematiku z ekonomického pohledu. Autorka k podchycení vývoje obou družstev využívala nejen archivní materiál a literaturu, ale také výpovědi pamětníků.
The Establishment and Development of JZD in Hošťálkovice and Lhotka (the Development between 1945 and 1992)
Keywords: Československo 1945-1992; JZD; Lhotka; Hošťálkovice; JZD "HORNÍK"; zemědělství.; Czechoslovakia 1945-1992; JZD; Lhotka; Hošťálkovice; JZD "HORNÍK"; agriculture.