Poslech zpěvu pedagoga v mateřské škole - Komárová, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je vytvoření námětů pro využití zpěvu pedagoga k rozvíjení základů poslechu hudby v MŠ, jejich realizování a vyhodnocení. Teoretická část představuje zpěv jako hudební umění v estetickém a psychologickém kontextu, specifikum hudebního vnímání v předškolním věku a využití zpěvu k rozvíjení základů poslechových dovedností. Obsahem praktické části je vytvoření programu poslechu písní pro děti v mateřské škole v rámci integrovaného tematického vzdělávání. Realizace programu je průběžně vyhodnocována dle předem vytvořeného evaluačního plánu. Využity jsou přitom metody přímého pozorování, pozorování videonahrávky, nestandardizovaný test hudebnosti a rozhovor s dětmi.
Listening to teacher´s singing in kindergarten
Keywords: poslech hudby; předškolní vzdělávání; hudební činnosti v mateřské škole; zpěv učitelky; listening to music; preschool education; musical activities in kindergarten; teacher's singing