Vojenské prostory jako zdroj biodiverzity - Dedek, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2013)
Byla zkoumána společenstva epigeických brouků na území bývalého vojenského prostoru Dobrá Voda a v území stále ještě fungujícího vojenského prostoru Boletice. Na každé lokalitě byla zkoumána 3 různá stanoviště ? les, louka a mokřad. Materiál byl sbírán zemními pastmi s ethylenglykolem od května do září 2012. Na lokalitě Boletice bylo odchyceno 50, na lokalitě Dobrá voda 32 druhů brouků. Větší druhová pestrost i abundance brouků byla zaznamenána na lokalitě Boletice. Na lokalitě Boletice byl zjištěn chráněný druh Carabus scheidleri. Na lokalitě Dobrá Voda se vyskytovaly další druhy rodu Carabus (Carabus auronitens auronitens, Carabus granulatus granulatus, Carabus nemoralis nemoralis, Carabus sylvestris sylvestris, Carabus violaceus violaceus). Z 60 % převládal na obou lokalitách výskyt eurytopních, běžných druhů. Podle našich výsledků se zdá, že zarůstání křovinami a lesem může snížit hodnotu opuštěných vojenských prostor jako zdroje diverzity epigeických brouků. Proto doporučuji uměle blokovat sukcesi. Sukcese může být ve stávajících vojenských prostorech nadále blokována činností armády (dopad střel a pojezd těžké techniky). Na území zaniklých výcvikových prostor doporučuji netradiční ochranářské postupy - motokros, turistika konání hudebních festivalů, nebo alespoň pastva ovcí. Naopak pro stávající lesní stanoviště doporučuji ponechat les přirozenému vývoji a nezasahovat zde.
Military areas as biocentres
Keywords: epigeičtí brouci; společenstva; vojenské výcvikové prostory (Boletice; Dobrá Voda); management a ochrana; epigeic beetles; communities; army training areas (Boletice; Dobrá Voda); management and conservation?