Pohádka u Julia Zeyera - Malá, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá specifickým zpracováním folklorní látky v pohádkách Julia Zeyera. Práce je rozdělena na část výkladovou a část praktickou. Teoretické část je zaměřena na historii a vývoj žánru pohádky, jeho hlavní představitele, charakteristické rysy, možnosti klasifikace a zároveň i historii oboru folkloristiky. Rovněž je zde zahrnuta kapitola věnovaná hnutí lumírovců a životu a tvorbě Julia Zeyera. V praktické části je popsán děj vybraných děl, která jsou poté analyzována na základě teorií C. G. Junga, Marie-Louis von Franz a V. J. Proppa, které jsou vysvětleny ve výkladové části. Nakonec je dílo zařazeno k určité kategorii podle Tomanova, Šmahelové a Proppova dělení.
The genre of fairytale in the work of Julius Zeyer
Keywords: Julius Zeyer; pohádka; Propp; Jung; von Franz; Toman; Šmahelová; klasifikace pohádek; lumírovci; parnasismus; Julius Zeyer; fairytale; Propp; Jung; von Franz; Toman; Šmahelová; fairytale classification; lumírovci; parnasism