The Portrayal of Gardens in British Children's Fiction - Sedláčková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je literární prostor kouzelné zahrady v díle britské autorky Frances Hodgson Burnettové Tajemná zahrada. Práce v úvodu zmíní kontext moderní britské literatury určené dětským čtenářům a dále se zaměří na důležitost a oblibu prostoru zahrady v dětské literatuře viktoriánského a edwardiánského období, přičemž stanoví podstatné a nosné motivy, které spojuje téma literárního prostoru zahrady v literatuře počátku 20. století. V rámci zkoumání tradice britského románu definuje gotické motivy spojené s prostorem domu jako protikladu k magickému prostoru zahrady. Součástí práce bude analýza psychologického rozvoje hlavních postav a jejich dospívání v izolovaném prostoru anglického venkovského sídla.
The Portrayal of Gardens in British Children's Fiction
Vyobrazení zahrady v britské dětské literatuře
Keywords: dětská literatura; britská literatura; symbolismus zahrad; Tajemná zahrada; Frances Hodgson Burnett; poetika prostoru; funkce prostoru; Viktoriánské období v literatuře; Eduardovské období v literatuře; gotický román; anglický venkov v literatuře; children's literature; British literature; symbolism of gardens; The Secret Garden; Frances Hodgson Burnett; poetics of space; function of space; Victorian Era in literature; Edwardian Era in literature; Gothic fiction; English countryside in literature