Odborná příprava a činnost členů Vodní záchranné služby Českého červeného kříže na vodním díle Orlík - Mácha, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na odbornou přípravu a činnost členů Vodní záchranné služby Českého Červeného kříže na vodním díle Orlík. Získaná teoretická data pochází kromě odborné literatury z interních stanov Prezidia Vodní záchranné služby Českého červeného kříže (dále "VZS ČČK") které nejsou dostupné pro veřejnost. Je popsáno nastavení organizace včetně legislativní úpravy, financování, systém vzdělávání členů a také osobnost záchranáře včetně vybavení. Autor přispívá k tématu vlastní zkušeností absolvování kurzů. V praktické části je popsána stanice první pomoci na vodním díle Orlík. Pro větší hloubku výzkumu je proveden v rámci praktické části koncepční výzkum za použití expertní metody brainwritingu se zástupci integrovaného záchranného systému dle příslušných krajů, kde se vodní dílo Orlík nachází a členy VZS ČČK. Výzkum probíhal v rámci počátku celosvětové pandemie COVID-19 a vyhlášeném krizovém stavu v České republice. Vzhledem k vytíženosti respondentů v krizových štábech krajů ČR výzkum probíhal nekontaktní emailovou formou. Výsledky výzkumu jsou shrnuty u jednotlivých výzkumných otázek. Celková strategická situace je poté popsána SWOT analýzou, ze které vyplynulo, že by VZS ČČK měla maximalizovat své silné stránky pro minimalizaci současných hrozeb. V celkovém důsledku vyplývá, že VZS ČČK na vodním díle Orlík má před sebou dvě zásadní výzvy - lepší zapojení v rámci integrovaného záchranného systému a motivaci členů pro dobrovolnickou práci na stanici první pomoci. Výsledky a závěry výzkumu jsou podkladem pro Prezidium VZS ČČK ke zlepšení fungování organizace a stanice na vodním díle Orlík.
Professional training and activities of Czech Red Cross Water Rescue Service members on water dam Orlík
Keywords: vodní záchranná služba; integrovaný záchranný systém; vodní dílo Orlík; bezpečnost u vody; stanice první pomoci; Prezidium VZS ČČK; záchranář; water rescue service; integrated rescue system; water dam Orlík; water safety; first aid station; Presidium of Czech Red Cross Water Rescue Service; lifeguard