Variabilita v párovacím chování samců ohroženého motýla hnědáska chrastavcového (Euphydryas aurinia) - Žíla, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce analyzuje dva typy samčího párovacího chování, perching a patrolling, u hnědáska chrastavcového (Euphydryas aurinia). Byla použita data z pěti sezón, 2002 - 2006, kdy vznikala při studii zpětných odchytů, ukazující že obě párovací chování se vyskytuje u stejných jedinců, a zároveň byly zaznamenávány vlivy denní doby, doby letu, olétanosti, denzity samic, oblačnosti a větru. Pomocí regresních analýz bylo zjištěno, že patrolling je nejčastější během dopoledních hodin a na začátku letové doby, zatímco perching vrcholí ve středu dne a zvyšuje se v závislosti na letové době. Dále jsem prozkoumal diverzitu v párovacím chování napříč rodem Euphydryas. Obě chování se pravděpodobně vykytovali v ancestrálním stavu a patrolling byl během specializace opakovaně ztrácen u druhů osildující lesní biotopy.
Variability in the mating behavior of the endangered marsh fritillary (Euphydryas aurinia)
Keywords: Euphydryas aurinia; Perching; Patrolling; párovací chování; Euphydryas aurinia; Perching; Patrolling; Mate-location strategies