Porovnání připravenosti výkonných a velících policistů Jihočeského kraje pro řešení mimořádné události AMOK - Košner, Luboš (Jihočeská univerzita, 2021)
Téma diplomové práce "Porovnání připravenosti výkonných a velících policistů Jihočeského kraje pro řešení mimořádné události AMOK" bylo zvoleno s ohledem na dlouhodobý profesní zájem autora práce; zároveň se autor snažil zvolit takové téma a zpracování, které by mohlo být určitým přínosem a náhledem na mimořádnou událost AMOK - útok aktivního střelce. Práce se v první teoretické části zabývá rešerší literatury a právních předpisů týkajících se krizového řízení, mimořádných událostí a ochrany obyvatelstva. Dále je zde popsána činnost policie ve vztahu k zásahu u mimořádné události AMOK - útok aktivního střelce. V druhé části práce je popsán provedený výzkum a jsou zde zpracovány výsledky provedeného výzkumu. Výzkumným cílem diplomové práce bylo získat odpověď na výzkumnou otázku "Jaká je úroveň připravenosti výkonných a velících policistů zařazených u Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje pro řešení mimořádné události "AMOK - útok aktivního střelce"?". Pro získání výsledků výzkumu a pro zodpovězení výzkumné otázky byl použit kvantitativní výzkum. Data pro výzkum byla pořízena dotazníkovým šetřením. Odpovědi získané v rámci dotazníkového šetření byly následně vyhodnoceny. Samotné výsledky jsou podrobně popsány v kapitole "Výsledky" a následně je o nich diskutováno. Autor se domnívá, že cíl diplomové práce byl splněn, když odpovědí na výzkumnou otázku je, že úroveň připravenosti výkonných policistů je téměř shodná s úrovní připravenosti velících policistů. Úroveň připravenosti je dobrá, ale na zvolené stupnici dosahuje výsledné známky 3. Tato diplomová práce může sloužit jak odborné, tak i laické veřejnosti.
Comparison of the readiness of executive and commanding police officers of the South Bohemian Region to deal with an AMOK emergency
Keywords: Policie České republiky; aktivní střelec; AMOK - útok aktivního střelce; Integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; soubor typových činností.; Police of the Czech Republic; active shooter; AMOK - active shooter attack; Integrated rescue system; extraordinary event; a set of type activities.