Činnost radiologického asistenta z pohledu praktické aplikace Atomového zákona - Vojtková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2008)
V této bakalářské práci, na téma Činnost radiologického asistenta z pohledu praktické aplikace Atomového zákona, jsem vybrala z textu Atomového zákona a příslušných vyhlášek části týkající se činností radiologického asistenta v oboru radiodiagnostiky Činnost radiologických asistentů vychází ze zákona č.13/2002 Sb., Atomového zákona, a prováděcích předpisů, a musí být s jejich zněním v souladu. Praktická aplikace souvisí zvláště s radiační ochranou pacientů a zdravotníků při práci s ionizujícím zářením. Cílem práce je potvrdit z tohoto pohledu činnosti radiologického asistenta na mém pracovišti na Klinice zobrazovacích metod ve FN u Sv. Anny v Brně. Z výsledků mohu hodnotit, že práce radiologa odpovídá §7 Radiologický asistent z vyhlášky č. 424/2004 Sb., při provádění všech vyšetření dodržuje §60 Odůvodnění lékařského ozáření, §62 Optimalizace radiační ochrany, §63 Postup při lékařském ozáření z vyhlášce č. 307/202 Sb. Díky této práci jsem si prohloubila znalosti, které se týkají Atomového zákona a pro radiologické asistenty může sloužit jako základní přehled důležitých paragrafů Atomového zákona, které v praxi musí dodržet, aby jejich činnost byla v souladu s tímto zákonem.
Application of atomic law into a practice of radiology assistant
Keywords: Atomový zákon; Radiační ochrana; Radiologický asistent; Ionizující záření; Kerma; Atomic Act; Radiation protection; Radiology Assistant; Ionization Radiation; Kerma