Možnosti péče o osoby s poruchou autistického spektra v Jihočeském kraji - Pavčová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce jsou možnosti péče o osoby s poruchou autistického spektra v Jihočeském kraji. Práce se dělí na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje historický vývoj přístupu k osobám s poruchou autistického spektra. Dále předkládá charakteristiku a terminologii poruch autistického spektra. Následně se zabývá etiologií a triádou problémových oblastí a další symptomatikou PAS. Poruchy autistického spektra jsou vymezeny v souladu s MKN-10. Věnuje se také popisu některých forem intervence využívaných v ČR, včetně poskytované lékařské péče a popisu služeb a institucí věnující se péči o osoby s PAS. Součástí práce je analýza dostupných služeb a zařízení pro osoby s PAS v Jihočeském kraji. Cílem praktické části bakalářské práce je zjistit, zda je jedincům s PAS dostupná adekvátní péče v Jihočeském kraji. Pro naplnění cíle byl zvolen smíšený výzkum. Pro sběr dat kvantitativního výzkumu byl použit dotazník určený rodičům či jiným zákonným zástupcům osob s poruchou autistického spektra v Jihočeském kraji. Pro sběr dat kvalitativního výzkumu byly použity čtyři druhy polostrukturovaných rozhovorů, kdy byl jeden z nich určen rodičům osob s PAS, další sociálním pracovníkům, další pedagogům ze školy hlavního vzdělávacího proudu a pedagogům ze školy zřízené podle § 16 odst. 9 a poslední polostrukturovaný rozhovor byl určen pediatrům.
Possibilities of care for people suffering autism spectrum disorder in South Bohemian region
Keywords: péče; poruchy autistického spektra; analýza dostupných služeb a institucí; Jihočeský kraj; care; autism spectrum disorders; analysis of available services and institutions; South Bohemian Region