Vybrané problémy ochrany spotřebitele - Pospíšilová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma mé bakalářské práce bylo Vybrané problémy ochrany spotřebitele. Vybrala jsem si elektronický obchod. V teoretické části mé práce jsem psala o důležitých pojmem ochrany spotřebitele, například ochrana spotřebitele, spotřebitel, práva a povinnosti prodávajícího a spotřebitele, reklamace, marketingový výzkum, zákony ochrany spotřebitele v České republice a Evropské unii, elektronický obchod, elektronická komerce, státní instituce ochrany spotřebitele, státní dozorové orgány, občanské spotřebitelské organizace, elektronické smlouvy apod. V praktické části mé práce jsem udělala marketingový výzkum. Dotazník měl celkem 21 otázek. Otázky jsem rozdělila do 3 okruhů: sociometrické otázky tzv.třídící, obecné otázky na ochrany spotřebitele a otázky na elektronický obchod. Dále jsem zhodnotila výsledky marketingového výzkumu a prezentovala jsem je pomocí tabulek a grafů. Z analýzy dat vyplynulo: dotazovaní mají velmi dobré znalosti o ochraně spotřebitele. Spotřebitelé vědí, kde najít informace a jaké prostředky ochranu spotřebitele zajišťují. Málo z nich využilo služby spotřebitelských organizací. Jsem toho názoru, že větší mediální publicita a přísun informací by byly dobrým krokem.
Chosen problems of consumer protection
Keywords: ochrana spotřebitele; spotřebitel; práva a povinnosti prodávajícího; práva a povinnosti spotřebitele; reklamace; marketingový výzkum; zákony upravující ochranu spotřebitele; elektronický obchod; elektronická komerce; státní instituce ochrany spotřebitele; státní dozorové orgány; občanské spotřebitelské organizace; elektronické smlouvy; distanční smlouvy; consumer protections; consumer; discretions and duties of seller; discretions and duties of consumer; reclamation; marketing research; laws of consumer protection; electronic business; electronic commerce; state institutions of consumer protection; state supervisory authorities; civil consumer´s institutions; electronic contracts