Osobnost učitele jako jeho nástroj výchovy a prevence sociálně patologických jevů - Roučková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo přispět do řady dostupné teoretické charakteristiky osob-nosti (dobrého) učitele, jsou východiskem pro část praktickou. Ta porovnává objektivní hodnocení čtyř učitelů s jejich sebehodnocením. Za objektivní hod-nocení slouží jednak hodnocení učitelů jejich žáky - anonymně pomocí ratin-gového dotazníku, jednak vlastní pozorování autorky práce. Podle hodnocení žáky jsou všichni čtyři sledovaní učitelé dobrými učiteli, každý z nich je však jedinečnou osobností s individuálními vlastnostmi, které se většinou liší od teoretických předpokladů z literatury.
The personality of teacher as an educational instrument in prevention of sociopathology
Keywords: Osobnost učitele; výchova; sociálně patologické jevy; The personality of teacher; prevention; sociopathology