Využívání možnosti výdělečné činnosti osob pobírajících rodičovský příspěvek - Filařová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2007)
Rodičovský příspěvek náleží ve výši odpovídající 40 % průměrné měsíční mzdy, od 1. ledna 2007 je to 7,582 Kč měsíčně. V práci byl použit kvalitativní výzkum, metoda dotazování a technika rozhovoru. Sledovaný soubor byl tvořen 25 respondenty. JEdnalo se o občany města Písku, kteří pobírají rodičovský příspěvek. Cílem práce bylo zjistit, zda osoby pobírající rodičovský příspěvek využívají možnosti výdělečné činnosti při pobírání příspěvku, zda jsou motivováni zlepšovat sociální situaci rodiny výdělečnou činností. Z šetření vyplynuly tři hypotézy. Tato práce by mohla být využita jako materiál do výuky předmětu Sociální politika.
Using the possibility of earning activities for people benefit from parental allowance
Keywords: Sociální zabezpečení; státní sociální podpora; rodičovský příspěvek; rodičovská dovolená; rodina; Social security; state social support; parental allowance; parental holiday; family