Politika zaměstnanosti EU a její dopady na trh práce v ČR - Šiklová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Politika zaměstnanosti je realizována prostřednictvím dvou forem. První z nich je pasivní politika zaměstnanosti, která se představuje hmotného zajištění občanů v období nezaměstnanosti. Státy ovšem preferují aktivní politiku zaměstnanosti s cílem podpořit přístup pracovní síly ke změně vlastní pozice na trhu práce. Mezi hlavní priority Evropské unie patří zvýšení motivace zaměstnanců k práci. Tato bakalářská práce se zabývá popisem hlavních nástrojů, jako je Evropská strategie zaměstnanosti a Evropský sociální fond. Kromě toho se zabývá také získáváním finančních prostředků z Evropského sociálního fondu pro Českou republiku prostřednictvím konkrétních projektů, srovnáním s další evropskou zemí, analýzou nástrojů politiky zaměstnanosti v České republice.
EU Employment Policy and Its Impact on Labour Market in the Czech Republic
Keywords: Evropská unie; politika zaměstnanosti; Evropský sociální fond; European Union; employment policy; European Social Fond