Příprava dítěte na vstup do základní školy. - Kolářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu dětí na vstup do základní školy a jejím cílem je mapovat rizika pro další vývoj čtenářských a písařských dovedností a naznačit, jakým způsobem a jakými činnostmi v rámci programu běžné mateřské školy je možné tato rizika snížit. Teoretická část je zaměřena na dítě předškolního věku, na jednotlivé oblasti percepčních a kognitivních funkcí, které počáteční školní dovednosti jako je čtení a psaní ovlivňují. Dále osvětluje pojmy školní zralost a připravenost a také její diagnostiku. V praktické části je provedeno kvalitativní šetření deseti dětí předškolního věku, v rámci něhož byly sledovány u dětí vybrané proměnné, například fonologické a morfologické schopnosti, pracovní paměť, řeč, zrakové vnímání a intermodální kódování pomocí testové baterie. Práce je součástí širšího projektu "Prediktory čtenářských dovedností jako faktory ovlivňující rozvoj čtenářské gramotnosti."
Preparing the child for entry into primary school.
Keywords: Předškolní věk; Vývojové oblasti dítěte předškolního věku; Školní zralost a připravenost; Pedagogicko-psychologická diagnostika; Pre-school age; Development area of preschool age; school maturity and readiness; pedagogical and psychological diagnostics